maanantai 26. elokuuta 2013

Meditaatio: mitä, miksi ja miten?



"An interval of meditation, serious and grateful, was the best corrective to everything dangerous."
 Jane Austen [1]

Tänään avaan hieman peruskäsitettä. Koetan valottaa sitä, mitä meditaatio on. Sen jälkeen teen parhaani saadakseni teidät lukijat vakuuttuneiksi meditaation hyödyistä ja toivottavasti olettekin kirjoituksen loppuun mennessä niin suurenmoisen innoissanne, että haluatte saman tien kokeilla.

MITÄ MEDITAATIO ON?

Meditaatiota on vaikea määritellä yksiselitteisesti. Itse kuvailisin sitä metelin vähentämisenä. Tiedättehän, kun yrittää keskittyä ja miljoona asiaa pyörii päässä, eikä oikein mistään saa otetta. Tai ahdistaa. Tai on niin innoissaan, ettei mikään tavallinen oikein kiinnosta. Siihen päänsisäiseen meteliin meditaatio on kuin poistoventtiili.

Ymmärtääkseen meditaatiota on sitä harjoitettava itse. Tätä mieltä ovat lisäkseni esimerkiksi Rauhala ja Castrén. Meditaation kokemus vaihtelee myös yksilöstä toiseen. [2, 4]

Useissa perinteissä meditaatio tapahtuu liikkumattomuuden tilassa. Olemassa on kuitenkin myös liikkeellistä meditaatiota, kuten kävely- tai kundaliinimeditaatio. Itse olen liikkumattoman meditaation tyttöjä, joten keskityn ainakin toistaiseksi kirjoituksissani siihen. Voihan toki olla, että päädyn tällä tutkimusmatkalla muihinkin suuntiin. [3]

MIKSI MEDITOIDA?

Tähän on jokaisen meditoivan ihmisen helppo vastata: koska se toimii. Meditaation hyödyt on helppo huomata heti. Jo viisi minuuttia hiljaisuutta voi olla mullistava kokemus. Myös tutkimustietoa löytyy. Hyödyt tai vaikutukset on mahdollista jakaa fysiologisiin, maailmankuvallisiin ja transpersoonallisiin vaikutuksiin. Kaikki tutkimustulokset olen tähän tekstiin napannut Rauhalan (1992) meditaatiota käsittelevästä teoksesta [4]. Suosittelen sen lukemista, jos haluaa heti paikalla tarkempaa selostusta ja lisää lähteitä.


Fysiologisia vaikutuksia esimerkiksi:

verenpaineen aleneminen
sydämen minuuttitilavuuden laskeminen
unettomuuden väheneminen
kolesterolin laskeminen
aineenvaihdunnan hidastuminen
hormonaalisen järjestelmän tasapainottuminen
immunologisen systeemin toiminnan paraneminen
syvä rentoutuminen


Jos tässä ei vielä ole tarpeeksi syytä, kurkataan vielä aivoihin:

Aivotutkimuksen EEG-mittauksissa meditaation on osoitettu muuttavan meditoivan ihmisen aivotoimintoja. Esimerkiksi delta-aaltoja, joita esiintyy tavallisesti ainoastaan syvässä unessa, on todettu esiintyvän myös meditoidessa, vaikka meditaatio ei tilana ole lainkaan unenomainen vaan päinvastoin selkeä ja kirkas.


Maailmankuvan sisällöllisiä muutoksia esimerkiksi:

itsetiedostaminen
itsensä toteuttaminen
luovuus
muistin ja oppimiskyvyn paraneminen
itsensä hyväksyminen
kyky lämpimiin ihmissuhteisiin

Lisäksi myönteisiä tutkimustuloksia on saatu hoidettaessa:

depressiivisyyttä
aggressiivisuutta
fobioita
psykosomaattisia vaivoja
riippuvuuksia


Transpersoonalliset muutokset:


Näitä on hankalampi todeta kuin kahta ylempää. Transpersoonallisella tasolla ylitetään yksilökohtaisen ja aineellisuuteen sitoutuneen olemassaolon rajat. Länsimainen tieteellinen ihmisen selittäminen taas toimii aina näiden rajojen sisäpuolella. Transpersoonallisessa kokemuksessa on kyse meditoidessa tapahtuvasta niin sanotusta huippukokemuksesta, jolle on ominaista onnellisuuden ja pyhyyden tuntemukset.

Eri uskontojen meditaatioperinteissä pyritään transpersoonalliselle tasolle, mikä uskontojen kannalta yleensä tarkoittaa jonkinlaista yhteyttä tai kohtaamista jumalan tai jumaluuden kanssa. Myös ei-uskonnolliset meditaatioperinteet tunnustavat transpersoonallisen tason, jolloin huippukokemus ei oleta jumalaa vaan selittyy aivosidonnaisena kokemuspotentiaalin ääriarvona.



MITEN SITÄ TEHDÄÄN?

Kukapa ei haluaisi lämpimiä ihmissuhteita ja matalaa verenpainetta? Onneksi meditaatio on periaatteen tasolla helppoa. Harjoittaminen saattaa tuntua välillä yhtä helpolta kuin periaatekin, mutta suosittelen varautumaan niin turhautumiseen kuin suorituspaineisiinkin.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa meditoida. Väitän näin rohkeasti ja lujaa, vaikka itse kukin asiaan yhtään perehtynyt on kohdannut toisenlaisiakin kannanottoja. Oma suhtautumiseni meditointiin on hyvin pragmaattinen: se on totta, mikä toimii. Kokeile siis rauhassa eri perinteiden meditaatioita, kehitä oma tapasi tai nappaa minulta ideoita.

Itse en meditoi minkään uskonnon tai muunkaan perinteen mukaisesti. Olen napsinut kirsikoita kakuista eri perinteistä ja löytänyt oman tapani. En mitenkään orjallisesti pidättäydy tässä, vaan lisään tai poistan asioita sen mukaan, miten opin uutta tai vanhat asiat lakkaavat palvelemasta omaa meditaatiotani. Tärkeintä on, että istun alas ja aloitan.

Tämän sanottuani suosittelen kehittämään oman rituaalin. Jotain ihan yksinkertaista, joka aloittaa meditaatiohetkesi. Jos vaikkapa harjoitat jotakin uskontoa tai uskot johonkin jumalan, voit rukoilla tai lukea hieman pyhiä tekstejä. Ateistina voit ehkä lausua jonkun tunnustuksettoman runonpätkän. Jos mantran laulaminen ei sodi maailmankuvaasi vastaan, voit tehdä sitä. Helppo aloitus on vaikkapa laulaa kolme kertaa om-äännettä. Koen tärkeäksi, että ennen meditaatiota tekee jotakin, joka saa itsen tajuamaan, että meditaatio alkaa.

Näin minä valmistaudun:
Itse määrittelen itseni kristityksi, jolla on toinen jalka hindulaisessa perinteessä. Ennen meditaatiota sytytän kynttilän, rukoilen, luen pätkän Raamattua, laulan "om" kolme kertaa ja sitten alkaa meditaatio. Useimpina päivinä meditoin viidestä minuutista puoleen tuntiin. Kirjoitan oman meditaatiorutiinini to do –muotoon. Jos haluat kokeilla, tee näin:

1. Tee oma aloitusrituaalisi.
2. Istu mukavaan asentoon ja sulje silmät.
3. Kiinnitä huomiosi omaan hengitykseesi. Tarkkaile sitä.
4. Kun mielesi, ajatuksesi ja tunteesi lähtevät harhailemaan, huomioi, mitä ajattelet/tunnet ja sano mielessäsi: ”saat mennä”. Älä arvota tai arvostele sitä, mitä mieleen nousee. Sinä olet tarkkailija.
5. Palaa kohtaan kolme.
6. Toista kohtia 3-5 kunnes tekee mieli lopettaa. Jatka ainakin kaksi kertaa lopetushalun ohi.
7. Lopeta rituaalilla.

Jotta et kiirehdi, tee pieni rituaali lopuksi. Mikä ikinä sopii sinulle: tuijota hetki kynttilän liekkiä tai venyttele tai jotain. Minä laulan kolme kertaa "om", kuten alussa.

Kokeile. Viisi minuuttia. Jos kokeilet, kerro, mitä koit. Voit kirjoittaa kommentin tai laittaa sähköpostia: ilmanreseptia@gmail.com

Tärkeintä on, että istut alas ja aloitat.

P.S. Tervetuloa lukijaksi Sannamarjaana <3



Lähteet

1. Austen, J. 2007. Persuasion. Oxford University Press.

2. Castrén, M. 2006. Meditaation käyttö ohjaajantyössä. Teatterikorkeakoulu.

3. Osho. 1978. Osho Kundalini Meditation CD. New Earth Records.

4. Rauhala, L. 1992. Mitä meditaatio on? Hämeenlinna: Esoterica Publishing.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti